ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Σκέψεις για το “ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ”

Θωρακίζει τον νόμο Κατρούγκαλου για ακόμα πιο αποτελεσματική ισοπέδωση συντάξεων και δικαιωμάτων

Συνάδελφοι συναδέλφισσες

 

Ο νόμος – λαιμητόμος μετονομάζεται πλέον σε νόμο Κατρούγκαλου – Βρούτση Αυτό που επιχειρούν με κάθε τρόπο να συσκοτίσουν είναι ότι το «νέο Ασφαλιστικό» που φέρνουν, θα θωρακίσει το νόμο – λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, προωθεί προσαρμογές για να τον καταστήσουν ακόμα πιο γρήγορο και αποτελεσματικό στην ισοπέδωση συντάξεων και δικαιωμάτων, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για τα επόμενα χτυπήματα.

Χαρακτηριστικά: «Ο νέος νόμος έρχεται να ξεπεράσει τα νομικά κενά του προηγούμενου

Η αρχιτεκτονική του νόμου Κατρούγκαλου παραμένει απαράλλαχτη.

Ο νόμος Κατρούγκαλου αποτέλεσε έως και σήμερα την κορύφωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, καθώς ενσωμάτωσε όλες τις ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Σήμερα θωρακίζεται αυτός ο νόμος και κλείνουν νομικά κενά ώστε να μη βγαίνουν παράνομες και αντισυνταγματικές οι διατάξεις του, εφαρμόζονται μέτρα επιθετικά και γρήγορα για να ισοπεδωθουν συντάξεις και δικαιώματα.

Ο νέος νόμος όχι μόνο διατηρεί τον παλιό αλλά τον προχωρά ένα βήμα παραπέρα, βαφτίζοντας το κρέας ψάρι και το νόμο – λαιμητόμο νόμο – σωτηρία.

Το ψέμα για «αυξήσεις στις συντάξεις»… με μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης!

Ο κάλπικος ισχυρισμός για «αυξήσεις στις συντάξεις για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια» επιχειρεί να παγιδεύσει συνταξιούχους και ασφαλισμένους, να δημιουργήσει κλίμα ψευδαισθήσεων και αναμονής ότι μετά από τόσα χρόνια περικοπών και ανατροπών κάτι καλύτερο έχουν τάχα να περιμένουν…

Με ορισμένες επιμέρους προσαρμογές – «τυράκια», η κυβερνητική προπαγάνδα επιχειρεί να επιβάλει τη λογική «περασμένα – ξεχασμένα» για όλες τις τεράστιες περικοπές και ανατροπές του νόμου Κατρούγκαλου και των προηγούμενων αντιασφαλιστικών χτυπημάτων που ενσωματώνει και θωρακίζει με το νέο νομοσχέδιο.

Ρωτάμε γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί να συσκοτίσει το ότι η γρήγορη και αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου με το «νέο Ασφαλιστικό» θα φέρει σε όλους τους νέους συνταξιούχους λεπίδα πολύ μεγαλύτερη από τα όποια «τυράκια» διαφημίζει σήμερα. Για να στηρίξει την απάτη, η κυβερνητική προπαγάνδα επικαλείται τα εξής:

Μια αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης στον υπολογισμό της κύριας σύνταξης για ασφαλισμένους πάνω από 30 χρόνια και τη δήθεν «αποκατάσταση των αδικιών» του νόμου Κατρούγκαλου, την κατάργηση των περικοπών στις επικουρικές στις περιπτώσεις συνταξιούχων που το άθροισμα κύριας και επικουρικής ήταν πάνω από 1.300 ευρώ – σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (Οκτώβρης 2019) – μαζί και την επιστροφή των αναδρομικών από τον ίδιο μήνα (και όχι από την επιβολή των περικοπών), τη δημιουργία ενός «μόνιμου μηχανισμού στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων», τη μείωση του «πέναλτι» (ποινή) που επιβάλλεται στις συντάξεις των συνταξιούχων οι οποίοι αναγκάζονται να εργάζονται (σήμερα ανέρχεται στο 60% της αποδιδόμενης σύνταξης) και τη δημιουργία του e-ΕΦΚΑ, με την ενοποίηση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική σύνταξη και εφάπαξ).

Μόνο που όλες αυτές οι «αλλαγές» που ανακοινώνει η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν οδηγούν σε «αυξήσεις των συντάξεων», όπως ισχυρίζεται. Τα ίδια τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ για το 2020 «κάνουν σκόνη» την κυβερνητική προπαγάνδα:

Με βάση τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για φέτος, το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις αναμένεται να μειωθεί παραπέρα, κατά 155 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας όχι μόνο ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις, αλλά και ότι η τάση μείωσης των συντάξεων συνεχίζεται απρόσκοπτα. Οσον αφορά στις επικουρικές, και εδώ το συνολικό κονδύλι για το 2020, όπως προκύπτει και από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα μειωθεί κατά 71 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2019! Κατά συνέπεια, στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε μια ανακατανομή της συνολικής δαπάνης, η οποία σε κάθε περίπτωση βαίνει μειούμενη. Αυτό αποτυπώνεται και στους προϋπολογισμούς (στον κρατικό και του ΕΦΚΑ) που διαμορφώνονται για τη συνολική πορεία των συντάξεων. Επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα ντοκουμέντα της ΕΕ, στα οποία εκτιμάται ότι η συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί από 17,3% το 2016 στο 14% το 2020, στο 13% το 2025 και στο 12,5% το 2030! Σε πλήρη εφαρμογή το λεπίδι και προετοιμασία εδάφους για τα επόμενα..

. Γίνεται λοιπόν φανερό ότι ορισμένα «μερεμέτια» που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ στον νόμο – λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, όπως η περιορισμένη αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης στις κύριες συντάξεις, μόνο γι’ αυτούς που έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση το χάσμα των τεράστιων περικοπών που άνοιξε η εφαρμογή του .

Συνάδελφοι συναδέλφισσες

Σας καλούμε σε συμπόρευση με τα υπόλοιπα  A΄ βάθμια σωματεία που οργανώνουν κινητοποιήσεις για να μην ψηφιστούν τα μερεμέτια του νομοσχεδίου για την κοινωνική ασφάλιση

Σας καλούμε σε συμπόρευση με την απόφαση της ΟΔΥΕ για 24ωρη απεργία την ημέρα ψήφισης του “νέου” ασφαλιστικού.

Βόλος 3-2-2020