ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ 6-11-2019

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ,ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ 

ΣΗΜΕΡΑ 6-11-2019 ΣΤΙΣ  9.30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΥΝΗΛΘΕ ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ

 • ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΣΥΝΑΝΤΉΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ κ.ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ ΚΑΙ κ.ΚΩΝ/ΝΟ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ -ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ 
 • ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΣΤΟ ΓΡΑΠΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ 
 • ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΤΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ .
 • ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ : 1) ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΡΙΑΚΟ Η μία προοπτική, σύμφωνα με την κ. Ζέττα Μκρή  είναι να παραμείνουν  οι δικαστικές υπηρεσίες στο συγκεκριμένο οικόπεδο, με συγκεκριμένες επεμβατικές ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να αλλάξουν άρδην την εικόνα.
  Αυτές οι προϋποθέσεις παραμονής στο συγκεκριμένο οικόπεδο στο κέντρο του Βόλου είναι αφενός η ολική ανακατασκευή του υπάρχοντος διατηρητέου τμήματος του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου, αφετέρου η προσθήκη ενός συνοδού κτηρίου, στο «φτερό» του 1973, δηλαδή στην διασταύρωση των οδών Κουταρέλια και Γαλλίας.
  Χωρίς αυτές τις δύο αθροιστικές, συμπλεκτικές προϋποθέσεις εκτιμούμε ότι δεν έχει λόγο κανείς να συζητάει για παραμονή στο συγκεκριμένο οικόπεδο», με δεδομένο επιπλέον ότι η εν λόγω επιλογή έχει δύο «αντιπάλους».
  Αφενός τον χαρακτηρισμό του κτηρίου ως διατηρητέου, ένα ζήτημα που είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστεί , όχι όμως αδύνατο , σε επίπεδο προφανώς όχι της τοπικής Εφορίας Νεοτέρων Μνημείων, αλλά του Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων, δηλαδή του δευτεροβάθμιου οργάνου που μπορεί να αποφασίσει για το χαρακτηρισμό, όπως επίσης και τι θα γίνει κατά τη μεταβατική περίοδο που θα διαρκούν οι όποιες εργασίες πρέπει να γίνουν και είναι μεγάλη η χρονική περίοδος από 3 έως 5 χρόνια, που  με μετριοπαθή υπολογισμό θα διαρκέσει αυτή η κατασκευή , δεν μπορούμε να συζητάμε ότι είναι μία εφικτή λύση.
  Αν και εφόσον αυτά τα δύο θέματα αντιμετωπιστούν από την πολιτεία, και όχι  από τους δικηγόρους ούτε από τους δικαστικούς υπαλλήλους , τότε σαν ΔΣ  είμαστε υπέρ της άποψης ότι  θα ήταν συζητήσιμη η  επιλογή  και του συγκεκριμένου σεναρίου.
  Διαφορετικά θα πρέπει να προσανατολιστούμε σε άλλες λύσεις εκτός του κέντρου του Βόλου με άλλα κριτήρια και κυρίαρχο  το κριτήριο της πρόσβασης και από το κέντρο του Βόλου αλλά και εκτός αυτού .Αυτή τη δεύτερη  άποψη υποστηρίζει  ο κ.Κων/νος Μαραβέγιας και ταυτόχρονα προτείνει το παρόν δικαστικό μέγαρο -μνημείο νεωτέρας ιστορίας να συντηρηθεί και να μην εγκαταληφθεί . Εδώ γνωρίσαμε στον κ.Μαραβέγια την επι 5ετία αλληλογραφία της επιτροπής κτηρίου, στην οποία συμμετέχει και η Πρόεδρος του συλλόγου μας,  με το Υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς και την γνωμοδότηση των τεχνικών υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι τα δικαστικά μέγαρα πρέπει να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.Και στις δύο συναντήσεις τονίσαμε για πολλοστή φορά την ακαταλληλότητα του δικαστικού μεγάρου ,την εξάντληση της αντοχής μας και την ανάγκη να βρεθεί λύση άμεσα.2) ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ :
 • Άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, που μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα μέσω των προκηρύξεων 1Κ/2017, 2Κ/2017, 8Κ/2017
 • Επέκταση της λειτουργίας της απομαγνητοφώνησης και στις συνεδριάσεις των Ποινικών Δικαστηρίων
 • Οικονομική αναβάθμιση των Δικαστικών Υπαλλήλων, κυρίως με την επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος Ειδικών Συνθηκών και της επαναφοράς του επιδόματος ΤΑΧΔΙΚ
 • Μηχανοργάνωση/μηχανογράφηση των υπηρεσιών (ηλεκτρονική δημοσίευση αποφάσεων, ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, ένταξη στην Ψηφιακή Πύλη Solon.gov.gr, χορήγηση καινούριων ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτυπωτών, scanners, επισκευή άλλως αντικατάσταση του τηλεφωνικού κέντρου κλπ)
 • Διεξαγωγή επιδοτούμενων σεμιναρίων σχετικών με το αντικείμενο της εργασίας μας
 • Προώθηση των ερωτημάτων στα αρμόδια Υπηρεσιακά Συμβούλια για την επιλογή των Προϊσταμένων Τμημάτων.      3) ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ :Διεκδικούμε σύγχρονους όρους δουλειάς, αυξήσεις στους μισθούς, διεύρυνση των κοινωνικών παροχών, μαζικές προσλήψεις στις δικαστικές υπηρεσίες!  Προτείνουμε ένα πολύμορφο πρόγραμμα κινητοποιήσεων, που θα εναλλάσσει μορφές, θα δίνει λόγο και ρόλο σε όλους τους συναδέλφους, θα κλιμακώνει και θα θέτει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας κόντρα στον «ρεαλισμό» της υποταγής.

   

  ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ  την εξαγγελθείσα  συγκέντρωση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιτυχία της κινητοποίησης (ενημέρωση των συναδέλφων και των ΜΜΕ, αφίσες – πανό, πούλμαν για τη μετάβαση στο Υπουργείο).

   

  Επιδιώκουμε πρωταγωνιστές και οργανωτές αυτού του αγώνα να είναι οι ίδιοι οι συνάδελφοι, με τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις ιδέες τους ,τις οποίες παρακαλούμε να καταθέσετε έγκαιρα μέσα στις επόμενες 10 ημέρες  γραπτώς στα μέλη του ΔΣ του συλλόγου μας.

   

  Στο πρόγραμμα των κινητοποιήσεων μπορούν να ενταχθούν με την ανάλογη κλιμάκωση: παρεμβάσεις στα ακροατήρια, στάσεις εργασίας, απεργίες, συγκεντρώσεις στα δικαστικά καταστήματα, κλεισίματα δρόμων, εκδηλώσεις, συνεντεύξεις τύπου.

  Διεκδικούμε:

   

  1. Αυξήσεις στους μισθούς μας, επαναφορά τους στα επίπεδα πριν τις μνημονιακές περικοπές των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ (κατάργηση 13ου – 14ου μισθού, επιδόματος ειδικών συνθηκών κτλ).
  2. Να καλυφθούν άμεσα τα εκατοντάδες κενά στις δικαστικές υπηρεσίες όλης της χώρας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των ΙΔΑΧ, άμεση τοποθέτηση όσων δικαιώθηκαν δικαστικά.
  3. Επαναθεσμοθέτηση του επιδόματος Ειδικών Συνθηκών.
  4. Επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού και καταβολή αναδρομικά όλων των δώρων που έχουν κοπεί.
  5. Να καταργηθεί το αίσχος της απλήρωτης δουλειάς! Απαιτούμε την πληρωμή όλων των υπερωριών με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις, την πληρωμή της εργασίας τα Σάββατα και τις αργίες.
  6. Να αυξηθούν τα οδοιπορικά τα επιμελητών, να χορηγείται ΜΚ κάθε 2 χρόνια για τις κατηγορίες ΥΕ και ΔΕ.
  7. Επαναλειτουργία του ειδικού λογαριασμού αλληλεγγύης στο πρώην Ταμείο Αρωγής.
  8. Να θεσμοθετηθεί άμεσα η εκπαίδευση και η επιμόρφωση όλου του προσωπικού των δικαστηρίων.
  9. Ουσιαστική βελτίωση και αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής. Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, της μαγνητοφώνησης και απομαγνητοφώνησης σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
  10. Να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από κάθε φυσικό φαινόμενο (σεισμό, πυρκαγιά κτλ). Να καταρτιστεί σχέδιο διαφυγής και διάσωσης από το χώρο εργασίας, το οποίο να δοκιμάζεται τακτικά με ασκήσεις.11.Την διεκδίκηση της προσωπικής διαφοράς στους δικαιούχους όπως αυτό έγινε και σε άλλα υπουργεία .

   

   ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

 • Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
 •  ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ            ΑΓΟΡΙΤΣΑ ΜΠΙΝΤΑΚΑ