Προσωπική επιστολή της Ιωάννας Παπαδημητρίου στον έντυπο τοπικό τύπο

 1. Σκοποί ενός πρωτοβάθμιου Συλλόγου είναι:Α) Η προστασία και εξυπηρέτηση των επαγγελματικών και οικονομικών συμφερόντων των μελών του.

  Β) Η οργάνωση και συντονισμός των αγώνων των μελών του για την καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής τους και της εργασίας τους

  Γ) Η σύσφιγξη των σχέσεων και η συνεργασία μεταξύ των μελών του και των μελών συγγενών οργανώσεων εσωτερικού και     εξωτερικού.

  Δ) Η ηθική και υλική συμπαράσταση των μελών του σε κάθε περίπτωση που χρειάζεται.

  Ε) Ο αγώνας για την ενότητα, ανάπτυξη, εξύψωση και την προάσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και του συνδικαλιστικού κινήματος.

  Στ) Η προαγωγή, η εξύψωση του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών του.

   

 2. Η εκπλήρωση των σκοπών του Συλλόγου επιδιώκεται με κάθε πρόσφορο μέσο………… Ενδεικτικά αναφέρουμε :

“Με κάθε μέσο που το Δ.Σ. ή η Γ.Σ. εγκρίνει και αποφασίζει για την εκπλήρωση των στόχων και την προάσπιση της αξιοπρέπειας των μελών του Συλλόγου”

Τόσο η καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής και της εργασίας των μελών του συλλόγου όσο και η προάσπιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και του συνδικαλιστικού κινήματος.οδήγησαν το ΔΣ του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων της Περιφέρειας του Πρωτοδικείου Βόλου στο να απευθύνουμε στους πολίτες που προσφεύγουν στην Δικαιοσύνη με την επιστολή μας αυτή .

Συμπολίτες και συμπολίτισσες

Το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου είναι ένα κτίριο το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και τελεί υπό την προστασία της 5ης Εφορίας Αρχαιοτήτων .

Οι όποιες παρεμβάσεις σε αυτό έγιναν και γίνονται πάντα με έγκριση της υπηρεσίας αυτής.

Είναι γεγονός ότι αυτή η διαδικασία καθυστερεί την όποια εργασία απαιτείται για την συντήρηση του.

Με σεβασμό στην πολιτιστική μας κληρονομιά σας ενημερώνουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια η πολιτεία έλυνε με μπαλώματα τις ανάγκες που προέκυπταν στο πέρασμα του χρόνου με δεδομένο ότι το κτίριο αυτό είναι κληροδότημα Ανδρέα Συγγρού και αποδέκτη το Ειρηνοδικείο Βόλου ως μόνη τότε θεσμοθετημένη δικαστική υπηρεσία .Είμαστε σίγουροι οτι οι ανάγκες για την αλλαγή χρήσης του στην πορεία είναι γνωστές σε καθένα και κάθε μια από εσάς .Αλλαγές που προέκυψαν από τη δημιουργία και άλλων βαθμίδων δικαιοσύνης ,τον όγκο των εργασιών , την αύξηση των εργαζομένων σε αυτό ,των μελών του οικείου δικηγορικού συλλόγου και τέλος όλων εσάς που προσέρχεστε καθημερινά σε αυτό για να εξυπηρετηθείτε.Και δεν είστε και λιγοι καθημερινά αφού η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αργεί ,οι οργανικές θέσεις υπαλλήλων ούτε ανακατανέμονται ούτε αυξάνονται .

Κι εδώ τα μπαλώματα που λέγαμε.

Προσθήκη στο πίσω μέρος για να μην αλλοιωθεί η πρόσοψη .Σήμερα το πίσω μέρος αυτο είναι στον αέρα .Εχει αποκοπεί στατικά από το κυρίως κτίριο και απο τις ρωγμές είναι ορατός ο προαύλειος χώρος .

Ελλειψη ακροατηρίων,έλλειψη χώρων αναμονής ,αθλιες συνθήκες υγειινής , ημιτελείς συμβάσεις για την ηχογράφηση και αποηχογράφηση πρακτικών ,μη δυνατότητα πρόσβασης σε κεντρικές υπηρεσίες.

Εργαζόμενοι με προγράμματα stage ,με 8μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου .Και όλα αυτά δεν είναι τωρινά βέβαια .Η αρχή έγινε με την παραχώρηση της καθαριότητας σε ιδιωτικες εταιρείες με χαμηλό κόστος .Χαμηλό σε σχέση με τους μόνιμους υπαλλήλους καθαριότητας .Η φτώχεια όμως τρωει τον παρά ,λένε .Πόσο στοιχίζαν στο κράτος οι τρεις μόνιμες καθαρίστιες και πόσο ο μειοδότητης ιδιώτης που ανέλαβε την καθαριότητα του δικαστικού μεγάρου? Πόσο προσωπικό απασχολεί ο ιδιώτης και για πόσες ώρες ? Καλύπτονται οι ανάγκες στην καθαριότητα για εργαζόμενους και πολίτες? Εμείς έχουμε βγάλει τα συμπεράσματα μας γι αυτό τα μέλη μας συμφώνησαν στην απόφαση μας να προβούμε στην καθαριότητα των γραφείων μας με χρήματα από το ταμείο του συλλόγου ,του οποίου έσοδα αποτελούν οι εισφορές των ιδίων.

Για την ιστορία θα αναφέρουμε ότι ο δικαστικός υπάλληλος έχει διτή ιδιότητα ,η οποία αναγνωρίζεται και από το Σύνταγμα.Ειμαστε μόνιμοι υπάλληλοι γραμματείς έδρας αλλά και διοικητικοί υπάλληλοι .Η γραμματεία μας δε, θεωρείται ενιαία.

Το αμέσως ανώτερο συνδικαλιστικό μας όργανο είναι η ΟΔΥΕ .Αποφάσεις συνεδρίων της οποίας τηρούμε ρητά. Απόφαση συνεδρίου είναι και η τήρηση ωραρίου.Απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου μας με τη συμμετοχή και ημών είναι ο ορισμός των ημερών συνεδριάσεων,των υποθέσεων που εισάγονται ανά δικάσιμο κλπ.Η πολιτεία προ μνημονίων είχε δεχθεί πως οι δικαστικοί υπάλληλοι βιωνουν αντίστοιχες συνθηκες εργασίας με τους δικαστές.Τι σημαίνει αυτο ? Δεν υπάρχει για τον δικαστικό υπάλληλο η αργία του Σαββατοκύριακου, των εορτών και η τηρηση ωραρίου σε περιπτώσεις παραγραφής υποθέσεων ,καταληκτικών ημερομηνιών και ασφαλιστικών μέτρων .

Τα αναφέρουμε όλα αυτά για να απαντήσουμε σε δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Είναι λυπηρό το φαινόμενο η δημοσιογραφική πένα να προσπαθεί να στρέψει τη μια κοινωνική και επαγγελματική τάξη εναντίον της άλλης , την μία υπηρεσία εναντίον της άλλης , την συνδικαλιστική δράση ενάντια στους αρμόδιους υπαλλήλους συναδέλφους μας .Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι αυτό γίνεται σκόπιμα .

Γι αυτό παρακαλούμε στο μέλλον όταν χρησιμοποιούνται αποφάσεις του ΔΣ του συλλόγου μας και της ΟΔΥΕ που είναι ανηρτημένες στην ιστοσελίδα του συλλόγου μας για ρεπορταζ καλό είναι πριν φτάσουν στο πιεστήριο να υπάρχει επικοινωνία με τους εκλεγμένους εκπροσώπους προς αποφυγή λαθεμένων συμπερασμάτων .

Η Πρόεδρος του ΣΔΥ Βόλου

Ιωάννα Παπαδημητρίου